Alapuuta varten tulisi valita mahdollisimman tiheäsyistä puuta. Kuvassa vasemmalla puuta, jonka vuosirenkaat on harvassa ja oikealla tiheässä. Vuosirengas on puun kova kerros, joka syntyy siihen talven aikana.
Alapuun teko alkaa siitä, että vanha laho alapuu poistetaan ja tiheäsyisestä kovasta puusta aletaan veistämään käsijyrsijällä käyttäen erilaisia muototeriä uutta alapuuta. Jos alapuita on paljon lahonnut, kannattaa kerralla tehdä suuri määrä uusia alapuita.
Huom! kiinnitä huomiota vanhan ja uuden alapuun vuosirenkaiden suuntiin!
Joskus ikkunan pokassa voi muuallakin olla lahovikaa kuin alapuussa. Tällöin voi joutua paikkaamaan lahokohtia puunpalasilla.
Kun alapuu on korjattu, voidaan aloittaa varsinainen lasien kiinnitys ja maalaus.
Esittelen vielä lyhyesti erään aiemmin tekemäni ikkunankorjausprojektin.
Kyseessä on vanhan piharakennuksen moniruutuinen ikkuna. Kuten kuvasta näkyy, kunto on sellainen että moni pistäisi polttopuuksi..
Tämä on oikeastaan väärä järjestys tehdä kunnostus, mutta kun hätäisiä oltiin, niin kitattiin lasit kiinni ilman pohjamaalausta, ja sai sitä odotellakin kitin kuivumista.
Tässä onkin sitten alapuu tehty ja ikkunaa pohjamaalattukin.
Pohjamaalaukseen käytettiin uulan pellavaöljymaalia ja pintaan hartsilla terästettyä pellavaöljymaalia. Vaimo maalasi ikkunan, koska oli hänelle mieleistä hommaa.
Kuvassa on menossa maalijälkien siistiminen.
Ikkuna on päässyt alkuperäiselle paikalleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti